Tämä on jatko-osa viime kuussa ilmestyneelle Suomen suurimmat kustantajat 2018 -listaukselle. En tässä käy läpi käyttämiäni analyysimetodeja uudestaan, eli mikäli tilastojen muodostuminen kiinnostaa, suosittelen aloittamaan edellisestä osasta.
Sisällysluettelo
- Lyhyesti kustantamojen luettelosta
- Pienet ja keskisuuret kustantamot
- Arktinen Banaani
- Art House (& Jalava)
- Enostone
- Kustannus HD
- Kustannusosakeyhtiö Hai
- PS-kustannus
- Reuna
- Robustos
- Sammakko
- Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
- Vastapaino
- Väyläkirjat
- Osuuskunnat kustantajina
- Muita kustantamoita
- Muut artikkelisarjan osat
Lyhyesti kustantamojen luettelosta
Pienimmät tähän mukaan otetut kustantamot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaisseet 30-50 kirjaa. Tätä pienempien kustantamojen esittely osoittautui hankalaksi, koska julkaisutilastoja on vähän, eikä kaikkein pienimmillä toimijoilla yleensä ole mahdollisuutta vastaanottaa uusia käsikirjoituksia. Monet myöskin keskittyvät pääasiassa käännöskirjallisuuteen ja on epäselvää, vastaanottavatko ne kotimaista kirjallisuutta ollenkaan. Tämän luettelon yhtenä päävaatimuksena on ollut, että kustantamo säännöllisesti hakee kotimaista kirjallisuutta, ja että ainakin osa kustantajan tarjoamista sopimuksista on täyskustanteita eli ns. normaaleita kustannussopimuksia.Suurimmat tässä esitellyt kustantamot ovat pienimpiin verrattuina jättiläisiä; meillä on mukava määrä keskiluokan toimijoita, eikä jakoa suuriin ja pieniin voi tehdä aivan yksiselitteisesti. Yleistäen voisi todeta, että keskisuuret kustantamot käyvät tällä hetkellä läpi nousukautta, ja samoin uudet kustannusmuodot ovat tulleet kilpailemaan perinteisten jättiläisten rinnalle. Kuluneena vuosikymmenennä kirjailijan vaihtoehdot teoksen julkaisuun ovat laajentuneet, mikä toisaalta vaatii myös kirjailijalta itseltään enemmän pohjatietoa. Toivon tämän artikkelin siis toimivan myös avuliaana lähtökohtana niille, jotka haluavat perehtyä Suomen kustannusmaailmaan.
Vaikka tässä luettelossa on mukana myös tietokirjakustantamoja, lähtökohtana on ollut suomenkielinen kaunokirjallisuus. Sen vuoksi hyvin kapean genren tai kohderyhmän kustantamot on tässä ohitettu, ja myös tiedekirjat on pääosin ohitettu. Tämän vuoksi SKS on mukana tässä sen sijaan että se olisi lueteltu suurten kustantamojen joukossa, eli SKS on tässä yleistajuisten tietokirjojen kustantajan roolissa. Joitakin listauksen ulkopuolelle jääneitä kustantamoja ovat Aikamedia, Lempo, Maahenki, Perussanoma, Päivä Osakeyhtiö, Pen & Paper ja Salakirjat. Artikkelin lopussa on myös lista pienemmistä tai tuoreista kustantamoista, joihin suosittelen myöskin tutustumaan.
Ja kuten jo artikkelisarjan edellisessä osassa mainitsin, olkaa toki yhteydessä, jos teillä on lisättävää tähän luetteloon tai huomaatte minun tehneen virheen jonkin kustantamon kohdalla. Kustantamot ovat myös itse tervetulleet päivittämään statustaan esim. käsikirjoitusten ajankohtaisesta tilanteesta. Pääosin tätä listausta ei kuitenkaan aktiivisesti tulla päivittämään, eli muistakaa aina varmistaa tietojen ajankohtaisuus ennen käsikirjoituksen lähettämistä.
Miksi valita pienempi kustantamo?
Siinä missä suuret kustantamot pystyvät tarjoamaan kirjailijoille isompia painosmääriä ja markkinointiverkostoja, pienet kustantamot tarjoavat kirjailijalle vapautta. Mitä pienempi kustantamo, sen enemmän kirjailijalla on mahdollisuus osallistua kirjan julkaisuprosessiin, ja joissakin kustantamoissa sitä jopa odotetaan kirjailijoilta.Monissa pienissä kustantamoissa taiteellinen ilmaisu painaa vaakakupissa myös enemmän kuin kaupallinen menestys. Usein näkeekin, että suurten kustantamoiden kirjailijat julkaisevat joitakin töitään pienkustantajilla. Samalla kirjan kohtalo on kuitenkin ilmestymisensä jälkeen lähes yksinomaan kirjailijan itsensä käsissä. Pienillä kustantamoilla mainosbudjettia ei usein juuri ole, ja yhä useammin kuulee kirjoista, joita kirjakaupat eivät ole tilanneet hyllyilleen, vaikka kyseessä olisi kuinka hyvämaineinen kustantamo.
Olisi kuitenkin väärin ajatella, että pienen kustantamon valitseminen merkitsisi huonompaa kirjailijanuraa. Jos katsotaan esimerkiksi kirjallisuuspalkintojen ja -ehdokkuuksien jakautumista pienille kustantamoille, pienet julkaisijat pärjäävät todella hyvin. Myös bestsellereitä on pieniltä kustantamoilta nähty, mutta tässä kirjailijan aikaisempi tuttuus lukijoille on usein merkittävänä tekijänä.
Ruotsinkieliset kustantamot
Vaikka käsittelen tässä sarjassa ainoastaan suomenkielisiä kustantamoja, on syytä muistuttaa, että meillä on Suomessa myös maineikkaita ruotsinkielisiä kustantamoja. Om du skriver huvudsakligen på svenska, kom alltså ihåg åtminstone de här två förlagen!- Förlaget: https://www.forlaget.com/
- Schildts & Söderströms: http://www.sets.fi/
Pienet ja keskisuuret kustantamot
Arktinen Banaani
Yhteensä 228 kirjaaHelsingistä käsin toimiva Arktinen Banaani on perustettu vuonna 1995 ja on tunnettu pääasiassa sarjakuvakustantamona. Joitakin Arktisen Banaanin tunnettuja sarjakuvia ovat Viivi ja Wagner, Fingerpori ja B. Virtanen; kustantamossa ei ole pelätty julkaista synkkää saati kaksimielistä huumoria, vaikka vitsit olisivat välillä herättäneet julkista pahennustakin.
Arktinen Banaani julkaisee vuosittain parikymmentä kirjaa. Määrä näyttää olevan hienoisessa kasvussa. Osasyy tälle on varmasti se, että Arktisen Banaanin kustannustoiminta on viime vuosina laajentunut myös kauno- ja tietokirjallisuuteen. Kustantamo on julkaissut tähän mennessä mm. psykologisia romaaneja ja jännityskirjallisuutta. Jään siis kiinnostuneena seuraamaan, miten Arktisen Banaanin julkaisuohjelma tulee lähivuosina muuttumaan.
Yleistilastot:
Palkinnot:
Sarjakuva-Finlandia vuonna 2011.
Sosiaalinen media: Facebook, Twitter
* * *
Art House
Yhteensä 110 kirjaaHelsinkiläisen Art Housen alle kuuluu nykyään kolme kustantamoa: Art House, Jalava sekä Tietosanoma. Jalava on alla esitelty erikseen. Tietosanoma taas on ohitettu, koska se keskittyy ammatti- ja oppikirjallisuuteen.
Art Housen perusti vuonna 1975 Paavo Haavikko (1951-2018), joka vaikuttavan kirjailija/runoilijauran lisäksi toimi pitkään Otavan kirjallisena johtajana. Nykyisin Art Housea johtaa Paavo Haavikon poika Heikki Haavikko. Kustantamo on viimeisen kymmenen vuoden aikana panostanut pääasiassa tietokirjallisuuteen. Toisessa tärkeässä roolissa on käännetty nuortenkirjallisuus, joista tunnetuin sarja lienee fantasiasarja Soturikissat.
Art House kertoo verkkosivuillaan olevansa kiinnostunut tietokirjallisuudesta mm. yhteiskunnan, harrasteiden, tieteen, historian ja kulttuurin alueilta.
Jalava
Yhteensä 104 kirjaaKustannusosakeyhtiö Jalavan perusti vuonna 1982 Markku Jalava. Kustantamo tunnetaan erityisesti eurooppalaisen spekulatiivisen kirjallisuuden kääntäjänä, ja on tuonut Suomeen mm. Neil Gaimanin Sandman-sarjakuvat, Dragonlance-kirjat ja monet H.P. Lovecraftin kirjoitukset.
Vuonna 2012 Markku Jalava vetäytyi eläkkeelle, minkä jälkeen kustantamo on jatkanut toimintaansa osana Art Housea. Jalava on jatkanut fantasiakirjallisuuden kärkinimien kääntämistä ja viime vuosina julkaissut mm. Brandon Sandersonin, Joe Abercrobien ja Siri Petersenin kirjoja.
Kotimaisista tekijöistämme listalla komeilee kuitenkin hyvin harva, ettei Jalavaa voitane kuvailla suomalaiseksi spefikustantamoksi. Jalavan brändillä ilmestyy silti välillä myös kotimaisia teoksia, minkä vuoksi se on otettu mukaan tähän artikkeliin erillään.
Art Housen yleistilastot:
Jalavan yleistilastot:
Sosiaalinen media (Art House): Facebook, Twitter, Instagram
Sosiaalinen media (Jalava): Facebook, Twitter
* * *
Enostone
Yhteensä 50 kirjaaVuonna 1999 perustettu nykyisin Vantaalla sijaitseva Enostone julkaisee vuosittain noin kymmenen uutta kirjaa. Näistä jopa kolmannes on tilastojen mukaan viime vuosina ollut runoutta. Kustantamon mukaan heille on tärkeää, että kirjat painetaan Suomessa, ja verkkosivujen perusteella Enostone keskittyy yleensäkin vahvasti kotimaisiin toimijoihin.
Jokainen kustantamo väittää panostavansa laatuun, mutta minun on myönnettävä, että Enostonen kansitaide veti minut heti puoleensa. Pienuudestaan huolimatta Enostonea ei siis suinkaan kannata ohittaa etsiessään kustantajaa.
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook
* * *
Kustannus HD
Yhteensä 132 kirjaaVuonna 2001 perustettu loimaalainen Kustannus HD julkaisee vuosittain noin 30 kirjaa, ja julkaisujen määrä näyttää tilastojen perusteella olleen viime vuosina kasvussa. Kustantamoa pyörittää kirjailija Arto Pientilä. Kustannus HD:n tunnetuimpia julkaisuja lienevät Antti Tuurilta ilmestyneet kaksi historiallista romaania.
Perinteisesti kustannettujen romaanien ja tietokirjojen lisäksi Kustannus HD tarjoaa kustantamopalvelujaan mm. yhdistyksille, seurakunnille ja sukuseuroille. Toisin sanoen osa Kustannus HD:n julkaisuista on omakustanteita tai palvelukustanteita, vaikkei tämä aina kovin selkeästi verkkosivuilla esiin tulekaan. Tilastoissa nämä kaikki sekoittuvat toisiinsa, mutta kaikesta on perusteltavissa, että julkaisut jakautuvat jotakuinkin tasan kaunokirjoihin ja erinäisiin historiikkeihin.
Kustannus HD on siis hyvä vaihtoehto teoksille, joilla on historiallista tai kulttuurista arvoa, mutta johon isot kustantamot eivät ole kiinnostuneita tarttumaan.
Yleistilastot:
* * *
Kustannusosakeyhtiö Hai
Yhteensä 40 kirjaaKuopiolainen kustannusosakeyhtiö Hai on perustettu vuonna 2010, ja niinpä kotimaisen kirja-alan tulokkaita. Tilastojen mukaan Hai on julkaissut 5-10 uutta kirjaa joka vuosi, tosin määrä on vaihdellut voimakkaasti. Verkkosivuillaan kustantamo kertoo painottuvansa historiaan, kulttuuriin, tieteeseen ja taiteeseen liittyviin teoksiin.
Monien pienempien kustantamojen tavoin Hai tarjoaa myöskin omakustanteita ja palvelukustanteita. Kustantamo ilmoittaa auttavansa omakustantajaa paitsi toimitustyössä ja painossa, myös käännösten, myynnin ja markkinoinnin kanssa. Hai voi siis olla mielenkiintoinen vaihtoehto varsinkin niille, jotka haluavat julkaista teoksensa omakustanteena mutta joilla ei omasta takaa ole kaikkea kirjankustantamiseen liittyvää osaamista.
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook
* * *
PS-kustannus
Yhteensä 165 kirjaaJyväskyläläinen PS-kustannus on perustettu vuonna 2009 ja on erikoistunut tieto- ja oppikirjoihin. PS-kustannuksen erityisaloja ovat opetus ja kasvatus, sosiaali- ja terveysala, johtaminen sekä yhteiskunnan ajankohtaisiin aiheisiin liittyvät kirjat. Monet kustantamon julkaisut ovat myöskin oppikirjoja.
PS-kustannus julkaisee oman arvionsa mukaan 30 uutta kirjaa joka vuosi.
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook
* * *
Reuna
Yhteensä 63 kirjaaKouvolan Myllykoskella toimiva Reuna on perustettu vuonna 2013 ja siten yksi tämän listan tuoreimpia kustantamoja. Viime vuonna (2017) Reunalta ilmestyi nelisenkymmentä uutta teosta. Ensi vuonna suunniteltuja julkaisuja on kolmekymmentä, eli kustannusohjelmaa on suunniteltu pieneneväksi jonkin verran.
Reuna julkaisee sekä kaunoa että tietokirjallisuutta. Painopiste on tässä tosin siirtymässä tietokirjojen suuntaan. Tähän mennessä kaunon puolella on näkynyt romaanien lisäksi myös mm. runoutta ja novelleja. Kertomakirjallisuudessa dekkarit sekä lasten- ja nuortenkirjat ovat olleet suosittuja, tietokirjallisuudessa taas musiikki ja historia. Sarjakuvista tai oppikirjoista Reuna sen sijaan ei ole kiinnostunut.
Verkkosivuilla kustantamo kertoo: ”Kustantamon keskeisiä arvoja ovat yhteisöllisyys ja laatu. Kirjailijamme vetävät yhtä köyttä ja osallistuvat vahvasti toimintaan julkaisuprosessista markkinointiin.”
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook, Instagram
* * *
Robustos
Yhteensä 33 kirjaaRobustos on vuonna 2005 perustettu yleiskustantamo, joka on keskittynyt kotimaiseen kaunoon. (Kyseessä on itse asiassa Oy Töölön Paperi Ab:n aputoiminimi; molempia johtaa Heikki Savola ja Jouni Lehtinen.)
Robustos julkaisee tavanomaisesti 4-6 kirjaa joka vuosi. Kustannusohjelmaan kuuluu romaanien lisäksi myös mm. runoja ja novelleja. Sen sijaan tietokirjoja Robustos ei julkaise, vaikka näin alla näkyvässä jakaumassa harhaanjohtavasti lukeekin (johtuen avainsanojen ja kirjastoluokitusten tulkinnasta analyysiä luodessa). Robustos ei myöskään julkaise uskonnollista kirjallisuutta.
Robustoksen kirjat ovat pärjänneet kustantamon kokoon nähden poikkeuksellisen hyvin mm. Finlandia-palkintoehdokkuuksissa. Kustantamon kirjat saavat myös paljon arvosteluja Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien kaltaisissa sanomalehdissä. Kustantamo kieltäytyy usein vastaanottamasta uusia käsikirjoituksia keskittyäkseen jo hyväksyttyjen tekstien työstämiseen. Suosittelen siis tarkastamaan ajankohtaisen tiedon kustantajan verkkosivuilta aina ennen käsikirjoituksen lähettämistä.
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook
* * *
Sammakko
Yhteensä 173 kirjaaSammakko on vuonna 1996 perustettu turkulainen yleiskustantamo, joka julkaisee parisenkymmentä kirjaa per vuosi. Sammakon kustannusohjelmaan kuuluvat sekä kauno- että tietokirjallisuus, runous ja myös sarjakuvat.
Merkittävä osa Sammakon kirjailijoista ovat turkulaisia, ja monet tietokirjat sijoittuvat nekin Turkuun. Pari vuotta sitten asiasta kysyessäni minulle jäikin mielikuva, että Sammakko keskittyy pääasiassa turkulaiseen kirjallisuuteen.
Sammakko julkaisee kuitenkin sarjakuvia muualtakin Suomesta. Vuonna 2008 Sammakon kustantama Milla Paloniemen Kiroileva siili voitti ensimmäisen koskaan jaetun Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.
Yleistilastot:
Palkinnot:
Sarjakuva-Finlandia vuonna 2008.
Sosiaalinen media: Facebook, Instagram
* * *
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
Yhteensä 434 kirjaaSuomalaisen Kirjallisuuden Seura, eli tuttavallisemmin SKS, tuskin esittelyä juuri tarvitsee. Seura perustettiin vuonna 1831, ja sana "kirjallisuus" itsessään keksittiin seuran nimeämistä varten.
SKS on Suomen suurin humanististen tiede- ja tietokirjojen kustantaja, missä mielessä se olisi ansainnut paikkansa suurten kustantamojen listalla. Alun perin tätä artikkelisarjaa kirjoittaessa tarkoitus oli liittää se mukaan Suomen yleiskustantajien luetteloon, mutta tämä listaus yhdistyi kirjoitusvaiheessa pienkustantajiin. Tässä SKS on muutenkin yleistajuisten tietokirjojen eikä tiedekirjojen kustantajan roolissa, missä mielessä sijoitus on sille ehkä joka tapauksessa luontaisempi.
SKS:n tietokirjojen tavoitteena on tehdä suomalaista kulttuuria ymmärrettäväksi. Monet kirjat käsittelevät suomen kieltä tai Suomen historiaa. Kustantamossa otetaan vastaan myös ehdotuksia kirjojen aiheiksi, eli käsikirjoituksen ei tarvitse olla valmis ennen kustantajan lähestymistä (tämä on itse asiassa varsin yleinen tapa tietokirjojen kohdalla). Jos siis satut kirjoittamaan Suomen kulttuuria käsittelevää tietokirjaa, SKS on kustantajana varteenotettava vaihtoehto.
Yleistilastot:
Palkinnot:
Tieto-Finlandia vuonna 2009.
Sosiaalinen media: Facebook, Twitter
* * *
Vastapaino
Yhteensä 131 kirjaaVuonna 1981 perustettu tamperelainen Vastapaino keskittyy yksinomaan tieto- ja tiedekirjoihin. Kustantamon suurin omistaja on samanniminen osuuskunta. Verkkosivujen mukaan Vastapaino ”julkaisee kiinnostavia tietokirjoja, tieteen tuloksia laajemmalle yleisölle välittävää kirjallisuutta, oppikirjallisuutta sekä suomennettua tiede- ja tietokirjallisuutta". Vastapainon erityisalaa ovat myös huolella vertaisarvioidut tiedekirjat.
Vastapainolta ilmestyy vuosittain arviolta 10-20 kirjaa.
Yleistilastot:
Sosiaalinen media: Facebook
* * *
Väyläkirjat
Yhteensä 71 kirjaaVuonna 2005 perustettu rovaniemeläinen Väyläkirjat on pohjoissuomalaiseen kirjallisuuteen keskittyvä kustantamo. Valtaosa kustantamon julkaisuista on tietokirjoja. Loput eli vähän päälle kolmannes on kaunokirjallisuutta, jakautuen melko tasan runouteen ja kertomakirjallisuuteen. Myös novellit ovat suhteellisen hyvin edustettuina.
Väyläkirjat julkaisee arviolta 10-20 kirjaa joka vuosi. Määrä on tilastojen perusteella ollut pari viime vuotta kasvussa.
Yleistilastot:
* * *
Osuuskunnat kustantajina
Osuuskunnat ovat viime vuosina tehneet tuloa Suomen kirja-alalle. Tavallisesta kustantamosta poiketen ne julkaisevat yleensä ainoastaan omien jäsentensä teoksia.Osuuskunnissa kirjailijat huolehtivat yleisesti ottaen kustantamisesta omin voimin. Niissä on jäsenistä muodostuva oma kustannustoimituksensa, joka päättää, mitkä sille lähetetyt käsikirjoitukset hyväksytään julkaisuun. Tietyssä mielessä osuuskunnat eivät siis juurikaan poikkea perinteisestä kustantamosta muulta kuin omistussuhteiltaan.
Yhteisöllinen kustantaminen vapauttaa kirjailijat tekemään kokeellisempaa kirjallisuutta. Monet niistä pyrkivät luomaan mahdollisuuksia uusille kirjailijoille löytää lukijoiden tietoisuuteen, ja niiden tavoitteena on yleensäkin edistää jonkin tietyn kapean genren lukemista Suomessa. Tähän poimitut kolme osuuskuntaa ovat tietääkseni kaikkein tunnetuimmat, ja niistä jokainen keskittyy omaan lajityyppiinsä.
Osuuskunnat ovat loistava tapa edistää kotimaista kirjallisuutta ja tavata samanhenkisiä kirjailijoita, ja ne tarjoavat mahdollisuuden osallistua kirjan luomisprosessiin paitsi kirjailijana, myös kirjantekijänä ja kustannustoimittajana.
* * *
CrimeTime
Yhteensä 64 kirjaaVuonna 2011 perustettuun CrimeTimeen kuuluu tällä hetkellä kuusitoista kirjailijaa. Verkkosivujen mukaan osuuskunta on noussut nopeasti Suomen johtavaksi rikoskirjojen kustantamoksi, ja se on myös ollut uranuurtajana Suomen e-kirjojen ja äänikirjojen julkaisussa.
Suomen Kustannusyhdistyksen bestseller-tilastoissa CrimeTime on Seppo Jokisen teoksilla ollut parina viime vuonna kahdenkymmenen parhaiten myyvän kustantamon joukossa. Valtaosa osuuskunnan julkaisuista on ollut kaunoa, mutta sekaan on mahtunut muutama myös muutama tietokirja.
Vuosittain CrimeTimeltä ilmestyy arviolta 10-20 kirjaa.
* * *
Osuuskumma
Yhteensä 24 kirjaaVuonna 2012 perustettu Osuuskumma on keskittynyt spekulatiivisen fiktion kustantamiseen. (Spekulatiivinen fiktio on kattotermi mm. fantasialle, tieteiskirjallisuudelle ja kauhulle.) Verkkosivujen mukaan Osuuskumma ”tuo esiin sitä kirjallisuutta, joka ei tartu suurempien kustantamojen haaveihin”.
Osuuskummalta on viime vuosina ilmestynyt arviolta 4-5 kirjaa per vuosi. Romaanien lisäksi osuuskunnan kustantamana ilmestyy paljon novelliantologioita.
* * *
Poesia
Yhteensä 55 kirjaaVuonna 2010 perustettu Poesia julkaisee omien sanojensa mukaan "kiinnostavaa ja monimuotoista runoutta”, ja ”muuta keskittymistä vaativaa kirjallisuutta". Jälkimmäinen merkitsee mm. kokeellista proosaa ja muuta kirjallisuutta, joka tippuu perinteisten lajimääritelmien välimaastoon.
Poesian toiminnan tekee poikkeuksellisen se, että osuuskunnan julkaisemat teokset tulevat ilmaiseksi yleisön saataville jopa vuoden sisällä teoksen julkaisusta. Osuuskunnan tavoitteena on edistää taiteen tasavertaista saavutettavuutta. Kirjojen lisäksi Poesia tunnetaan myös runovihkosistaan. Olli-Pekka Tennilän runokokoelma Yksinkeltainen on kaksinkeltaista voitti vuoden 2013 Runeberg-palkinnon Poesian julkaisemana.
Poesia julkaisee arviolta 10-20 teosta per vuosi.
Palkinnot:
Runeberg vuonna 2013.
* * *
Muita kustantamoita
- Aarni: https://kustannusaarni.fi/
- Aula & Co: http://aulakustannus.fi/
- Aviador: https://www.aviador.fi/
- Etana Editions: https://www.etanaeditions.com/
- Faros: https://www.faroskustannus.fi/
- Haamu: http://www.haamukustannus.com/
- LURRA Editions: http://www.lurraeditions.fi/
- Kirjokansi: http://www.kirjokansi.fi/
- Kosmos: https://www.kosmoskirjat.fi/
- Kustantamo Helmivyö http://kustantamohelmivyo.blogspot.com/
- Kvaliti: http://www.kvaliti.com/
- Lector: https://www.lector.fi
- Mini Kustannus: https://www.minikustannus.com/
- Niin & Näin: https://www.netn.fi/kirjat
- Nysalor: https://nysalorkustannus.wordpress.com/
- Pieni karhu: http://www.pienikarhu.fi/
- Revontuli: http://revontuli.net/
- Sitruuna: https://www.sitruunakustannus.fi/
- Varjo Kustannus: https://www.varjokustannus.com/
- Vaskikirjat: http://www.vaskikirjat.fi/
- Warelia: http://warelia.fi/
Mainitsisin lopun listauksessa vielä Kustantamo Helmivyön:
VastaaPoistahttp://kustantamohelmivyo.blogspot.com/
Päivitetty. Kiitos ilmoituksesta :)
PoistaLisäisin myös osuuskuntamme nimeltään Stresa Kustannus, www.stresa.fi. Olemme pieni, syyskuussa 2017 perustettu yleiskustantamo, joka 2017 julkaisi kuusi kirjaa, 2018 kolme ja alkavana vuonna muutamia.
VastaaPoistaHei. Haluaisin huomauttaa pienestä, mutta kiusallisesta virheestä osuuskunta Poesian esittelyssä. Toiseksi viimeisessä virkkeessä mainittu Olli-Pekka Tennilän Runeberg-palkittu runoteos ei ole nimeltään "Yksinkeltainen on kaunista", vaan "Yksinkeltainen on kaksinkeltaista".
VastaaPoistaMuita virheitä erittäin kiinnostavassa artikkelisarjassasi ei ole osunut ainakaan minun silmiini. Kiitokset.
-e-
Ohops, minulta on selvästikin jäänyt kahvit juomatta oikoluvun yhteydessä! Nyt on virhe korjattu, kiitos paljon huomautuksesta.
PoistaSammakon yhteydessä mainittu Paloniemi on Milla. :)
VastaaPoistaJa taas olen näemmä kirjoittanut omiani :D Kiitos, korjasin!
Poista