14. lokakuuta 2018

Uudet, nuorekkaammat kirjamessut?



Tarkoitukseni oli tällä viikolla julkaista jatkoa Suomen kustantajia luettelevaan artikkelisarjaan, mutta pian taustatyötä tehdessä ilmeni, että monet pienkustantajat ovat tavattoman pienisanaisia itsestään. Minusta kokonaiskuva kustantamosta on kuitenkin arvokas tieto käsikirjoitusta lähettäessä, joten annoin artikkelille lisäaikaa ja lähetin ennemmin kustantamoille tiedustelun tarvitsemistani tiedoista.

Hyvä uutinen tietysti on, että kahden viikon päästä Helsingissä järjestetään taas kirjamessut, ja onnistun yleensä saamaan kiinni kustantamoiden väkeä siellä kasvokkain. Vastauksia siis kyllä on tulossa, mutta artikkeli siirtyy kuukauden vaihteeseen.

Minulla on käynnissä taustatyö muutamaan muuhunkin kirjoitukseen, joihin metsästän messuilla vastauksia. Koska siis joka tapauksessa haastattelen kirjaihmisiä, olen utelias kuulemaan, onko teillä blogin lukijoilla kysymyksiä, joihin toivoisitte vaikkapa kustannustoimittajan vastaavan. Kokemukseni mukaan kustantamon väki vastaa kysymyksiin mielellään, vaikka heillä messujen aikana onkin niin paljon kiireitä, ettei pitkille juttutuokioille yleensä jää aikaa.

Viime vuonna Helsingin kirjamessujen tarjonta jätti minut monesta syystä kylmäksi, enkä tänä vuonna tiennyt, uskaltaako tutkia messuohjelmaa. Tänä vuonna messuilla on kuitenkin uusi ohjelmajohtaja, jonka uumoiltiin tuovan kirjamessuille uutta ilmettä. Tai, kuten Ronja Salmi itse sanoi viime tammikuussa:

Haluan viedä tapahtumaa siihen suuntaan, että tarinoiden ja kirjamessujen rakastajien lisäksi kulttuurista kiinnostuneet nuoret aikuiset merkkaavat tapahtuman kalenteriinsa heti vuoden alussa uuden kalenterin saatuaan.
— Ronja Salmi, Helsingin kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja

Uutta on tosiaankin moni asia. Näkyvin niistä on messujen kokonaan uudistettu kartta, eli lavat on tänä vuonna nimetty helsinkiläisten paikannimien mukaan ja ovat osin vaihtaneet paikkaa. Etsin Messukeskuksen sivuilta turhaan karttaversiota, jossa näkyisi myös myyntipisteiden sijoittelu, mutta ohjelmasta on pääteltävissä, ettei tila todellisuudessa tule näyttämään näin tyhjältä.


Kullakin lavalla on tänä vuonna omat selkeät teemansa, mikä minusta on hyvä päätös messujen järjestäjiltä. Ylipäänsä ohjelma vaikuttaa tänä vuonna aiempaa jäsennellymmältä ja verkosta pystyy esimerkiksi selaamaan ohjelmanumeroita kategorioittain. Blogin lukijoita kiinnostanee eniten "Lukeminen ja kustantaminen"-kategorian alle merkityt ohjelmat.

Messukeskus on siis periaatteessa tehnyt perinteiset ohjelmasuositusluetteloni tarpeettomiksi. Nostin kuitenkin tavalliseen tapaan postauksen lopussa esiin muutamia tietämisen arvoisia paneeleita.

Puolituntinen on nyt kaiken messuohjelman mitta

Minun täytyy myöntää: olen yksi niistä ihmisistä, jotka nauttivat kahden tunnin paneelikeskusteluista. Pitkässä ohjelmassa on se hyvä puoli, että niiden aikana pääsee syventymään asiaan, mutta kirjamessujen kaltaisessa ympäristössä ne merkitsevät paitsi suurta panostusta kuulijalta, myös sitä, että jokin toinen aihe jää messujen aikana väkisinkin käsittelemättä.

Olen siis nurkuen hyväksynyt, että sekä Helsingissä että Turussa puolituntinen on tästä lähtien ohjelman vakiintunut pituus, ja kummankin ohjelmaa selanneena sanoisin, että päätös taitaa olla parhaaksi. Tänä vuonna Helsingissä on esillä kymmeniä esikoiskirjailijoita ja satoja kirjoja, jotka lukeutuvat ainakin tusinaan genreen. Messujen järjestäjien mukaan tänä vuonna tarjolla on yli 800 ohjelmaa ja 1000 esiintyjää — keskimäärin 200 ohjelmaa päivässä, mikä Helsingin kirjamessujenkin kokoisessa tapahtumassa on jonkin sortin saavutus.

Muista näkemistäni vuosista poiketen paikalla on tällä kertaa myös melko vähän ison luokan bestseller-kirjailijoita ja paljon enemmän aivan tavallisia kirjailijoita, joilta tänä vuonna on ilmestynyt uusi kirja. Muutos on erittäin tervetullut, koska nämä kirjailijathan ovat niitä, jotka tarvitsevat näkyvyyttä ja uusia lukijoita enemmän kuin ne samat parikymmentä kirjailijaa, joiden nimet kaikki Suomessa jo tuntevat.

Yleensäkin minua viime vuonna ihmetyttänyt kaunokirjallisuuden puute on tänä vuonna korjattu. Nyt etualalla ovat selvästi kirjailijat ja kirjat — osin jopa muiden ohjelmatyyppien kustannuksella — mikä, jos ollaan aivan rehellisiä, on kirjamessuille varsin tarpeellinen suunta.

Jäänkö kaipaamaan kaksituntisia paneelikeskusteluita kirja-alan murroksesta? Kyllä, mutta olenkin tässä selvästi vähemmistössä. Näenkö ennemmin netissä tuntemieni kirjailijoiden nousevan lavalle puhumaan teoksistaan? Aivan ehdottomasti!

Joitakin kirja-alaa ja kirjoittamista koskevia puolituntisia on yhä jäljellä, ja luulen että samat aiheet oli muutenkin jo koluttu niin huolella, että vaihtelu tekee formaatille hyvää.

Poissa on kuitenkin tänä vuonna kaikesta päätellen myös viime vuosien Haluatko kirjailijaksi? -piste. Menneinä vuosina jono on täyttynyt jo varhain aamulla, joten kiinnostusta sille olisi varmasti riittänyt, mutta ehkä tämäkin oli Suomen kustannusyhdistyksen mielestä jo tehnyt tehtävänsä. Valitettavaa tämä on tietenkin niille, joilla vasta tänä vuonna olisi ollut mahdollisuus ja/tai rohkeutta käydä juttelemassa kustannustoimittajalle, mutta luvassa on sentään tunnin paneeli käsikirjoituksen lähettämisestä, jonka lopussa pystynee esittämään joitakin kysymyksiään. (Kohteliaasti voi varmasti kokeilla lähestyä kustantajia myös myyntipisteillä, mutta harjoittaisin tässä maltillisuutta.)

Kannattaako tänä vuonna siis mennä?

Menneinä vuosina olen kannustanut blogin lukijoita menemään messuille jo yksinomaan kustannusmaailmaa koskevien paneeleiden vuoksi; tänä vuonna minun on sanottava, että messujen paras anti ovat pitkästä aikaa kirjat ja kirjailijat. Paikalla on poikkeuksellisen hyvin edustettuna mm. kotimaisen spekulatiivisen fiktion tekijät, joita edustavat yhteisvoimin Fantastisen kirjallisuuden kustantajat -nimellä Osuuskumma, Aavetaajuus, Vaskikirjat, Varjo Kustannus ja Nysalor.

Myös dekkarit ovat tavalliseen tapaan hyvin edustettuina, ja dekkarin ystävät löytävät Punavuori-lavalta lauantaina heille suunnattua ohjelmaa. Vain yhtenä päivänä saapuville suosittelen yleensäkin lauantaita, koska sinä päivänä Suomen Kirjailijaliito nousee Töölö-lavalle omalla ohjelmallaan. Kaikki Kirjailijaliiton ohjelma on lueteltu myös liiton omilla sivuilla.

Nähtävää ja kuultavaa kyllä riittää, siitä tämä uusi formaatti pitää huolen. Tässä vielä parhaat tärppini vuoden messuohjelmasta!


Perjantai 26.10.2018 kello 11:00-11:30, Hakaniemi-lava

Käsikirjoituksesta kirjaksi

Kustantaja Touko Siltala (Siltala kustannukselta), Otavan kustannuspäällikkö Salla Pulli ja Bonnierin markkinointi- ja viestintäjohtaja Reetta Miettinen puhuvat Gummeruksen myynti- ja markkinointijohtaja Katja Leinon johdatuksella siitä, mitä käsikirjoitukselle tapahtuu kustannussopimuksen jälkeen.


Lauantai 27.10.2018 kello 16:00-17:00, Töölö-lava

Haluatko kirjailijaksi?

Atenan kustantaja Ville Rauvola, Otavan kustannuspäällikkö Mari Mikkola ja Teoksen kustannustoimittaja Jussi Tiihonen kertovat, millä perustein käsikirjoitus valitaan julkaistavaksi ja miten työskentely kirjailijan kanssa yleensäkin toimii.


Lauantai 27.10.2018 kello 18:00-18:30, Töölö-lava

Kirjailijan rooli murroksessa: kuinka meistä on tulossa renessanssitaiteilijoita

Kirjakustantamisen muutoksesta ovat puhumassa täältä blogistakin tuttu kirjailija Raita Jauhiainen, sekä kirjailijat J.S. Meresmaa, Maria Carole ja Maija Haavisto. Luvassa on puhetta ainakin osuuskunnista ja omakustanteista samoin kuin siitä, miten kirjailijan rooli on muuttunut viime vuosina.


Oletko sinä, parahin lukija, messuilla tai coneissa kävijä? Mitä olet ollut mieltä tämän vuoden kirjallisuustapahtumista? Mihin kannattaa suunnata ensi vuoden puolella?

Jakaa saa myös omat vinkkinsä Helsingin kirjamessujen parhaasta ohjelmasta. Ja tulkaa toki sanomaan hei, jos näette minut messualueella!

2 kommenttia:

  1. Se pisti silmään, että kohdemaa ei tänä vuonna oikein näy misstään eikä ole erityisen hyvin näkyvillä. Mutta hyvä suunnanmuutos kuitenkin, että enemmän niitä kirjoja ja kirjailijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio. En ole yleensäkään erityisesti kiinnittänyt huomiota teemamaahan messujen aikana, niin en osannut kaivata sitä. Kiinnostaa siis nähdä, kuinka isoon rooliin se tästä lähtien nousee vai jääkö teema enemmän taustalle.

      Poista

Mitä muut lukevat