
Juonen laatimista helpottaa, jos on jo valmiiksi suunnitellut minkälaiselle matkalle haluaa lukijan viedä. Onko tarinalla onnellinen loppu? Minkälaisista olosuhteista päähenkilö aloittaa seikkailunsa? Onko teksti vakava vai hauska, ja minkälaiselle kohdeyleisölle se on suunnattu? Myös tarinan pituudella on merkitystä, sillä lyhyempi tarina hyötyy yleensä yksinkertaisemmasta rakenteesta.
Tunnekaari tukee juonta
Viime kerralla kävin lyhyesti läpi sen, mistä tarina syntyy ja mikä ajaa sitä eteenpäin. Tämä artikkeli taas käsittelee tarinaa lukijan kokemuksen näkökulmasta, varsinkin kokonaisuutena.Tunnekaari on tarinan rakenteen osa, joka on osin sidoksissa juoneen. Se kuvastaa tekstin mielialaa tarinan edetessä joko positiivisten tai negatiivisten tunteiden suuntaan. Usein juoni on mielialan ajava tekijä, eli sankarin kohtaama haaste muuttuu yhä vaikeammaksi, kunnes sankari saavuttaa voiton ja seuraa onnellinen loppu.
Toisin kuin juonen rakenne, tunnekaari ei kuitenkaan suoraan ota kantaa siihen missä kohtaa juonta kaari kääntyy: voi siis esimerkiksi olla, että pudotus tapahtuu hyvin aikaisin tarinassa ja kaikki sitä seuraava on hidas nousu kohti onnellisuutta.
Tunnekaaret käytännössä
Kun tutkijat mittasivat tuhansien kirjojen tunnesanastoa, he havaitsivat kuusi eri tunnekaarta. Ne ovat nouseva ja laskeva tunnekaari, sekä neljä eri yhdistelmää nousuja ja laskuja. Yhdessä kirjassa voi myös olla monta peräkkäistä kaarta.Alla on tietokoneella luotu sana-analyysi Alexandre Dumasin kirjasta Monte-Criston kreivi. Positiivisten ja negatiivisten sanojen yleisyys piirtää tekstin edetessä selkeät laskevan, sitten nousevat peräkkäiset kaaret. Monte-Criston kreivissä ensimmäinen tunteellinen kohokohta on toisen kolmanneksen (toisen näytöksen) lopussa, ja kolmas näytös toistaa samat tunteet (muttei juonta!) kuin kaksi edellistä näytöstä.
Lähde: http://hedonometer.org/books/v1/?book=Count%20of%20Monte%20Cristo |
Dumas rytmittää tarinaa myös säännöllisillä pienillä nousuilla ja laskuilla, jonka seurauksena tarina ei ole yksitoikkoisen iloinen tai surullinen, vaan osuu hyvin laajaan tunteiden kirjoon.
Karkea mutta hyödyllinen malli
Tässä vaiheessa on toivottavasti jo selvää, ettei kirjoittamisessa ole olemassa kiveen kirjoitettuja sääntöjä. Kuvalliseen muotoon piirretty kaava onkin hyödyllinen yksinkertaistus ‐ eräänlainen maaston korkeuseroja kuvaava kartta. Vaikka kartta pystyy auttamaan reitin suunnittelussa, se ei kuitenkaan pysty korvaamaan itse matkaa. Kaavat ovat kuitenkin arvokas keino inspiraation lähteenä, ja niiden avulla voi myös pyrkiä selvittämään, miksi jokin osa tarinaa tuntuu epätyydyttävältä.
Kaari on myös hyvin yleinen Grimmin saduissa, ja rääsyistä rikkauksiin onkin yksi koukuttavimmista arkkityypeistä. Tarinoihin sisältyy toivo, että uurastus ja rohkeus palkitaan, ja että meistä jokainen pystyy omalla työllään saavuttamaan jotakin parempaa elämässään. Kuka meistä ei joskus haaveilisi rikkauksista?

Saduissa tragediat ovat harvinaisia, mutta niitä kuitenkin esiintyy. H. C. Anderstenin alkuperäinen Pieni merenneito on kaikin puolin tragedia, vaikka Andersen pehmentääkin viime hetkellä pienen merenneidon surkeaa kohtaloa. Pieni merenneito toistaa tragedioille yleistä kaavaa, ettei henkilön kannata tavoitella enempää kuin heille on suotu.

Satuperinteessä kuoppa-tyyppiset tarinat ovat hyvin yleisiä. Esimerkiksi Grimmin veljesten Prinsessa Ruususessa prinsessan syntymää seuraa onnen kausi, joka vaihtuu epäonneen Ruususen pistäessä itseään sormeen. Satu saa kuitenkin onnellisen lopun prinssin pelastaessa Ruususen ja kaikki linnan asukkaat.

Ikaros-arkkityyppi on tarina yrityksestä ja erehdyksestä. Usein päähenkilö lankeaa omaan heikkouteensa, kuten ylpeyteen. Ikaros-tarinat ovat saduissa melko harvinaisia, mutta Aku Ankka -sarjakuvissa ne ovat kenties yleisinkin tarinan muoto: aina kun Aku luulee löytäneensä viimein tien menestykseen, hänen oma töppäilynsä palauttaa hänet alkupisteeseen.

Onnea seuraava epäonni on hyvin tyypillinen kaava juuri rakkauskirjallisuudessa: ennen kuin onni voi jäädä pysyväksi, rakastavaisten täytyy ensin läpäistä koettelemukset osoittaakseen rakkautensa. Tuhkimo onkin valtavan yleinen juuri populaariviihteessä. Tiesitkö, että James Cameronin Avatar on tarinallisesti samaa sukua Tuhkimon kanssa?

Alkuperäinen Oidipus-tarina on traaginen kertomus ihmisen kyvyttömyydestä paeta omaa kohtaloaan. Tarinaa nähdään nykyään pääkaarena melko harvoin, mutta sitä esiintyy tarinoiden osana, kuten alkuperäisen Star Wars -trilogian toisessa (tai kanonisesti neljännessä) osassa Imperiumin vastaisku. Elokuva alkaa kapinallisten turvapaikasta, mutta pian tarinan sankari Luke löytää itsensä avuttomana vieraalta planeetalta ilman keinoa päästä auttamaan ystäviään. Jedimestari Joda kuitenkin kouluttaa häntä, ja pian Luke palaa vahvempana kuin koskaan ‐ vain kävelläkseen suoraan vihollisen ansaan. Paha imperiumi voittaa senkertaisen kierroksen, ja sankarit jäävät nuolemaan haavojaan.
Lukijahaaste
Minkälaisia tunnekaaria tunnistat omasta suosikkikirjallisuudestasi? Pidätkö tiettyjen tarinatyyppien lukemisesta enemmän kuin toisten, ja miten se näkyy omassa kirjoittamisessasi?Käsikirjoitustaan luonnosteleville: Ota esiin kynä ja paperia ja piirrä koko kirjan juoni tunnekaarien näkökulmasta. Miltä tarina kokonaisuudessaan näyttää?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti