14. heinäkuuta 2015

Shaxpir: ensivaikutelmat

Kirjoittajapiireissä on viime viikkoina ollut esillä tuleva uusi kirjoitusohjelma nimeltä Shaxpir. Tätä kirjoittaessa Shaxpir on vielä suljetussa betassa, mutta on kaikesta päätellen pian aukeamassa myös laajemmalle yleisölle. Koska ohjelma on herättänyt uteliaisuutta useassakin paikassa, ajattelin huvikseni ilmoittautua mukaan betatestaajaksi. Sain beta-avaimen viime iltana, mikä viittaa siihen että avaimia jaetaan tällä hetkellä aktiivisesti. Jos siis haluat kokeilla palvelua kolmen kuukauden ajan maksutta, voit ilmoittautua täältä.

Mikä Shaxpir on?

Shaxpirin etusivu lupaa paljon. Kehittäjien mukaan kyseessä on ennennäkemätön ohjelma, joka on suunniteltu tukemaan kirjoittamista alkusuunnittelusta käsikirjoituksen viimeistelyyn. Shaxpir synkronisoi tiedostot automaattisesti tietokoneiden välillä, sillä data tallennetaan pilvipalveluun. Ohjelman luvataan kuitenkin toimivan moitteettomasti myös offlinessa. Tämän postauksen kirjoittamishetkellä Shaxpir on kaikkea muuta kuin valmis ja siitä puuttuu monta elintärkeää toimintoa, joista kehittäjät ovat luvanneet toteuttaa muun muassa versiohallinnan ja import/export-toiminnot.

Tekijänoikeus ja yksityisyydensuoja

Ensimmäinen huolenaiheeni, kun yhtiö tallentaa tiedostojani pilveen, on tietoturva. Valistunut arvaukseni on, että Shaxpir käyttää Amazonin pilvipalvelua. Amazonilla ja muilla Amazonin kaltaisilla pilvijäteillä (Google jne) on hyvät työkalut tiedon suojelemiseen. Suurempi riski ovat sopimusehdot. Esimerkiksi Facebook varaa oikeuden käyttää kaikkea palveluun ladattua sisältöä, vaikka niiden tekijänoikeus säilyykin nimellisesti käyttäjällä. Shaxpirin käyttöehdot ja yksityisyydensuojaseloste sisältävät tyypilliset sopimuskohdat.

Shaxpirin kehittäjien kirjoittamistausta näkyy siinä huomiossa, jonka he antavat tekijänoikeudelle ja sisällön käyttöoikeuksille. Sopimusehdoissa Shaxpir Inc lupaa, ettei yhtiö koskaan julkaise käyttäjiensä sisältöä tai jaa sitä kolmannen osapuolen kanssa. Jos poistat sisällön palvelusta, Shaxpir lupaa nähdä "kohtuullista vaivaa" poistaakseen materiaalin palvelusta, mutta muistuttaa ettei poisto aina välimuistin ja muiden ohjelmallisten syiden vuoksi aina ole välittömästi mahdollista.

Shaxpir myös varaa oikeuden poistaa sisällön milloin tahansa jos kokee materiaalin jollakin lailla haitalliseksi. Tämä on Yhdysvaltojen lain mukaan välttämätöntä, sillä palveluntarjoaja on aina velvollinen poistamaan laitonta sisältöä. Vaikka sopimuskohta tuskin tuottaa tavalliselle käyttäjälle hankaluuksia, siitä on silti hyvä olla tietoinen.

Muistutus: Kun käytät tai kokeilet Shaxpirin kaltaisia ohjelmia tai palveluita, ota aina varmuuskopiot joita säilytät esimerkiksi RTF-formaatissa palvelun ulkopuolella. Kun sopimuksesi tai lisenssisi loppuu, et halua olla tilanteessa missä et enää pääse käsiksi kirjoittamaasi tekstiin.

Maksumalli

Käyttöehdoista käy ilmi, että Shaxpir on suunniteltu maksettavaksi kuukausisopimuksella. Tällä hetkellä kuukausihinnasta ei ole tietoa, mutta todennäköinen hintahaarukka on 5-10 euron luokkaa. Sopimus ei suoranaisesti lupaa Shaxpirin säilyttävän palvelussa olevan tiedon tilauksen päättymisen jälkeen, mutta ilmaisee epäsuorasti materiaalin säilyvän sanomalla sopimusehtojen säilyvän voimassa.

Ohjelman asentaminen

Shaxpir on tällä hetkellä tarjolla Windowsille ja Macille (OS X:lle). Asennus on periaatteessa yksinkertainen, mutta saattaa aiheuttaa hankaluuksia riippuen siitä, mikä virustorjunta koneelle on asennettu. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Panda Antiviruksen ilmaisversio, joka automaattisesti asetti Shaxpirin asennustiedoston karanteeniin. Asentaessa kannattaa siis varautua siihen, että tiedoston joutuu käsin hyväksymään virustorjuntaohjelmassa.

Käyttökokemus betassa

Ensimmäinen asia mikä Shaxpirissa vetää huomion on ohjelman ulkonäkö. Shaxpir pyrkii hillittyyn eleganssiin rajoittamalla ulkoasun elementit minimiin. Väriskaala on rajattu mustavalkoiseen sekä korostevärinä punaiseen. Niinpä Shaxpir on kaunis, muttei aina kovin informatiivinen. Erityistä päänvaivaa voi uudelle käyttäjälle tuottaa tekstin tyylityökalut, jotka on oletuksena piilotettu ohjelman alapalkkiin "Styles"-napin taakse. Nappia painamalla käyttöön aukeaa tyypilliset tyyliasetukset, kuten lihavointi, listat ja riviasettelu. Tällä hetkellä fontin kokoa ja tyyliä ei voi muuttaa, mikä lienee Shaxpirilta tietoinen päätös. Ohjelma on suunniteltu näyttämään ammattimaiselta ja säilymään sen näköisenä myös kokemattoman kirjoittajan käsissä.

Paikoitellen Shaxpirin mustavalkoinen suunnittelu ampuu yhä itseään jalkaan. Toinen harhaanjohtava tyylillinen ominaisuus on lisäysvalikko. Valikon linkit näkyvät vaaleanharmaina, minkä käyttäjä on muista ohjelmista tottunut lukemaan estettynä (eng. disabled) toimintona. Ulkonäöstään huolimatta kaikki valinnat ovat kuitenkin tarjolla.

Pidän Shaxpirissa siitä, että tiedostojen kategorioita on riittävästi. Shaxpir jaottelee tiedostot tarinoiksi, kohtauksiksi, luvuiksi, paikoiksi, konsepteiksi, teemoiksi ja asioiksi (eng. Thing). Tiedostotyypit voidaan jakaa löyhästi kolmeen kategoriaan, joista puhun seuraavaksi vähän tarkemmin.

Shaxpirin kirjautumisnäkymä

Tarinat (Stories) projektipohjina

Tarinat ovat sekoitus kansiota ja tekstitiedostoa. Kun luo uuden tarinan, avautuu ruudulle käsikirjoituksen ensimmäistä liuskaa muistuttava näkymä, johon voi kirjoittaa tarinan nimen, alaotsikon ja kirjailijan nimen. Englanninkielisiä käsikirjoitusstandardeja mukaillen näkymässä kerrotaan myös käsikirjoituksen sanamäärä.

Tarinat pitävät sisällään kaikki muut tiedostotyypit ja on jaoteltu käsikirjoitukseen ja muistiinpanoihin. Käsikirjoituksen alle kuuluvat luvut, loput menevät muistiinpanojen alle. Jaottelu kuulostaa aluksi järkevältä kunnes tajuaa, että kohtaukset menevät järjenvastaisesti muistiinpanojen alle. Voin vain olettaa Shaxpirin kehittäjien ajatelleen kohtauksia enemmän suunnittelun ja synopsisten näkökulmasta kuin kirjoittamisen. Lukujen järjestystä voi muuttaa, mikä on tervetullut ominaisuus, mutta usein lukuihin liittyy useita kohtauksia jotka on monesti helpompi säilyttää erillään. Lukujen jaottelu kohtauksiin on tällä hetkellä suurin puute, jonka toivon Shaxpirin kehittäjien pian korjaavan.

Kaikkien tiedostojen kylkeen on mahdollista lisätä kahdenlaisia muistiinpanoja: yhteyksiä ja kuvia. Kuvat on kaikesta päätellen suunniteltu vain referenssiksi. Kuvaa klikkaamalla aukeaa ikkuna, jossa kuvaan voi liittää muistiinpanoja. Yhteydet taas ovat yksinkertaisia yksisuuntaisia linkkejä muihin projektin tiedostoihin. Linkkien yksisuuntaisuus on toinen asia, jonka toivon kehittäjien muuttavan Shaxpirin kehittyessä. Toivoisin yhteyden näkyvän myös toiseen suuntaan, eli jos yhdistän Anna-nimisen hahmoon Ella-nimiseen, haluan että myös Ellan sivulle syntyy linkki Annaan.

Vastaluotu tarina, kenttiä voi klikkaamalla muuttaa tarinalle sopiviksi


Tyypillinen näkymä projektin sisällä: luku jossa on kuva muttei viittauksia

Kuvan muistiinpanot

Automaattinen tilastointi

Kun Shaxpiriin lisää tekstin, ohjelman etusivulla voi seurata, kuinka kauan ohjelmaa on pitänyt auki, kuinka monta sanaa on kirjoittanut päivässä ja montako sanaa tämä tekee tunnissa. Toiminnallisuus on hauska, mutta vaatii hienosäätöä. Jos käyttöajaksi lasketaan myös päivät, jolloin ohjelmaa vain pitää auki tai jolloin Shaxpiriin ei kirjaudu ollenkaan, tilastot näyttäytyvät hitaalle kirjoittajalle nopeasti hyvin masentavina. Tällä hetkellä Shaxpirissa ei ole minkäänlaisia käyttäjäkohtaisia asetuksia, joiden avulla esimerkiksi tilastointitapaa voisi muuttaa. Kuvittelisin tämän olevan ominaisuus, joka tulee ajankohtaiseksi Shaxpirin yleisten ominaisuuksien tullessa valmiiksi.

Automaattinen tilastointi voi joko innostaa tai masentaa


Loppuarvio

Työkaluna Shaxpir vaikuttaa lupaavalta, vaikka vaatiikin yhä lisää ollakseen kuukausimaksun arvoinen. Pidän erityisesti ohjelman ulkoasusta ja tiedostojen jäsentelystä. Työkalut ovat hetken opettelun jälkeen selkeät ja toimivat hyvin. Shaxpir tukee tyypillisiä näppäinkomentoja kuten lihavointia, vaikka olettaakin käyttäjän tietävän ne ennestään. Shaxpirin vahvuudet ovat automaattinen varmuuskopiointi pilvipalvelun avulla, sisäänrakennetut tilastointityökalut sekä muistiinpanojen jaottelu tyypeittäin. Shaxpirin taivalta kannattaa ehdottomasti seurata, jos kokee kaipaavansa Scriveneriä yksinkertaisempaa, mutta Wordia erikoistuneempaa ohjelmaa.

Itse jään seuraamaan ohjelman kehitystä uteliaana. Shaxpirin menestys on tällä hetkellä Shaxpirin kehittäjien käsissä. Jos he kykenevät ottamaan betakäyttäjien toiveet huomioon ja samalla säilyttämään Shaxpirin ulkoasulle ominaisen siisteyden, Shaxpirista voi tulla vakava kilpailija tämänhetkisille kirjoitusohjelmille. Myös hinnoittelu tulee merkitsemään paljon. Shaxpirin etu kuitenkin on, että käyttäjät tarvitsevan vain yhden lisenssin useammalle tietokoneelle ja voivat kokeilla palvelua yhden kuukauden joutumatta sitoutumaan maksamaan suurta summaa. Ohjelman verkkosivuja kannattaa siis pitää silmällä -- ja kokeilla sitä itse, niin kauan kun se on ilmaista.

Päivitys 22. helmikuuta 2016:
Shaxpir 2.0 on juuri julkaistu ja ohjelma on poistunut betasta. Palvelu maksaa 30 päivän koeajan jälkeen $8 (n. 7,50 €) kuukaudessa.

Päivitys 15. maaliskuuta 2017:
Shaxpirista on tarjolla nyt myös ilmainen lisenssi, joka kattaa useimmat toiminnallisuudet. Lisätietoja voi lukea Shaxpirin blogi-ilmoituksesta.

1 kommentti:

  1. Näyttää hyvältä, vaikken kokonaan ole vielä myyty.

    Hyvänä puolena pidän sitä, että projekti on pilvessä, mutta samalla se on myös suurin ahdistuksen aihe.
    Miinuksena pidän myös kuukausimaksuja, jos se menee siihen.

    Tällä hetkellä ainoa miinus Scrivenerissä on suomenkielisen oikoluvun puuttuminen. Muuten olen ollut todella tyytyväinen siihen, vaikka käytänkin sen ominaisuuksista vain jotain 10%.

    Kiitos hyvästä postauksesta, pitää seurata shaxpiren kehitystä.

    VastaaPoista

Mitä muut lukevat