14. huhtikuuta 2014

Esittelyssä SketchUp, helppo 3D-karttatyökalu

Keskeytän blogitaukoni jakaakseni kanssanne ohjelman, joka on helpottanut taustatyötäni valtavasti viimeisen parin kuukauden aikana. Kirjoittamiseni pysähtyi viime marraskuussa siihen, että tajusin taustamateriaalini loppuneen kesken. En ollut millään lailla valmistautunut siihen, että saisin romaanin ensimmäisen puolikkaan valmiiksi ja se näkyi heti siinä, että kun yritin kuvailla kaupunkia jossa henkilöhahmojeni oli tarkoitus viettää seuraavat pari viikkoa, en kyennyt kertomaan paikasta muuta kuin että sen viereltä kulki joki ja että siellä oli paljon taloja. Kyllä, paljon taloja.

Tässä tietenkin joku haluaa sanoa, että ensimmäisessä luonnoksessa ympäristön yksityiskohdilla ei ole niin väliä. Minusta tämä on kuitenkin väärin, sillä ympäristöllä on hyvin paljon vaikutusta siihen, miten henkilöt toimivat. Kapeat kiemurtelevat kadut tarjoavat erilaisia juonielementtejä kuin pitkät ja leveät. Talojen kokovaihtelut, erot rikkaissa ja köyhissä, ympäristön karuus tai luonnonläheisyys ovat kaikki ratkaisevassa asemassa siihen, miten kaupungin asukkaat toimivat ja minkälaiseen tunnelmaan tarina saa lukijan. Yksityiskohtia on mahdollista lisätä myös myöhemmin, mutta kuten aina, hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty (ellei enemmänkin).

Siispä hyväksyin, että minun on tarpeen palata taustatyön pariin (mikä on myös osasyynä blogini hiljaisuudelle koska oletan, että olette paljon kiinnostuneempia oivalluksistani kirjoittamisesta kuin roomalaisten vessatavoista). Tutkittuani historiallisia kohteita luonnostelin tietokoneella hyvin yksinkertaisen kartan, johon piirsin sen minkä tiesin:
  • Kaupungin pohjoispuolella virtaa joki
  • Rannalla on linnoitus, joka valvoo jokea
  • Kaupungissa on neljä pääkatua, käsityöläiskortteli, sotilaskortteli ja kaksi asuinkorttelia

Yksinkertainen luonnos katurakenteesta Adobe Illustrator -ohjelmassa. Saman voi piirtää käsin ja skannata koneelle tai käyttää ilmaisohjelmia kuten Paintia tai GIMPiä. Käytän Wacom Bamboo -piirtopöytää nopeuttaakseni piirtämistä ja välttääkseni hiirelle tyypillisiä virheliikkeitä.

Yksi pääongelmistani oli, etten osannut kuvitella miltä kaupungin kadulla näyttää. Tuntuiko kaupunki isolta vai pieneltä? Kuinka syvälle kaupunkiin voi nähdä sen reunalta? Missä tärkeiden henkilöhahmojen asunnot sijaitsevat? Miltä ikkunasta näyttää, kun katsoo ulos?

SketchUpin käyttö yksinkertaisten karttojen luomiseen

Myös Googlen käytössä oleva SketchUp on ilmaislisenssillä tarjolla oleva 3D-ohjelma, jonka suunnittelufilosofia on yksinkertaisuus ja käyttäjäystävällisyys. Täysin käyttäjäystävällinen SketchUp ei ole, sillä 3D-palikoille on ominaista tarttua kiinni toisiinsa tai kääntyä luontivaiheessa väärälle akselille. Akselin hallintaan on olemassa pikanäppäimet ja tarttumisen voi estää ryhmittämällä elementtejä erillisiksi kokonaisuuksiksi, mutta usein etenkin viivan kääntyminen tulee ikävänä yllätyksenä vasta myöhemmin kun kamerakulman muuttaminen paljastaa ikävän totuuden.

SketchUp ei myöskään tarjoa kuin yhden materiaalin, eli sileän seinän. Ohjelmassa on pieni määrä valmiita tekstuureja joilla seiniä voi päällystää, mutta tulos on kaukana realistisesta. Oikein innokas muokkaaja voi kuitenkin helposti löytää Googlesta uusia tekstuureja tai uppoutua SketchUp Warehousen ihmeelliseen maailmaan. Yksinkertaisen kaupungin luomiseen näitä ei kuitenkaan tarvita.

Valmis 3D-kaupunki katsottuna suoraan ylhäältä ja käännetty niin, että valo tulee idästä (vasemmalla). Talot on väritetty käyttötarkoituksensa mukaan ja selitykset lisätty kartan reunoille. Kortteleiden tyyli on löyhästi lainattu Pompeijista.


 

Talojen piirtäminen SketchUpin perustyökaluilla

Helpoin tapa lisätä muotoja kartalle on käyttää muototyökaluja, kuten ympyrää tai neliötä. Itse halusin kuitenkin välttää suoria neliöitä ja aloin sen sijaan viivatyökalulla piirtämään laatikoita kartalle siinä järjestyksessä kuin kuvittelin talojen tulevan rakennetuksi. Hyvin pitkään ihmisillä ei ollut käytössään välineitä, joilla kulmia voisi luotettavasti mitata, jolloin kulman piirtäminen käsin lisää talolle uskottavuutta. Ahtaassa kaupungissa tilaa ei myöskään säästelty, vaan jokainen metri pyrittiin ottamaan talteen. Näin syntyi hyvin hassujakin taloratkaisuja ja teitä, jotka eivät vie minnekään. Pyrin usein pilkkomaan suuret rakennelmat pienemmiksi siellä, missä samaan rakennukseen täytyy mahtua monta pientää asuntoa. Hyvin usein taloilla on ollut sisäpiha, jossa on sisäänkäynti moneen eri asuntoon.

Työkalut näyttävät akselin, jolle muoto ollaan piirtämässä. Tässä muoto on merkitty sinisellä, eli ympyrä piirtyy maata vasten. Myös radius helpottaa ympyrän hahmottamista.
Kun talojen pohjat ovat valmiit ne on hyvin yksinkertaista muuttaa tasakattoisiksi rakennuksiksi. SketchUpin push/pull-työkalu ei vaadi muuta, kuin että seinästä ottaa kiinni ja vetää. Muotoja syntyy nopeasti hyvin monenlaisia, koska viivan vetäminen minne tahansa pitkin muotoa erottaa syntyneen alueen omaksi kokonaisuudekseen. Muotoja voi myös yhdistää toisiinsa poistamalla niiden väliset linjat milloin haluaa. Usein tämä kuitenkin myös tarkoittaa, että muoto menee rikki ja paljastaa sisällä olevan onton tilan. Pienellä harjoittelulla taloille voi kuitenkin myös halutessaan piirtää yksinkertaisia kattoja tai ladata ilmaiseksi netistä scriptejä, jotka tekevät tämän puolestasi.

Ympyrä muuttuu sylinteriksi hiirtä heilauttamalla. Pyöreitä seiniä työkalu ei valitettavasti osaa liikuttaa.

 

Palikoista valmiiksi kaupungiksi

Itselleni oli tärkeää saada hyvä ymmärrys siitä, miten kaupungin keskustassa seisova temppeli vaikuttaa katukuvaan. Alla on kuvakaappaus valmiista rakennuksesta, josta ovi puuttuu. Onton kupolin piirtäminen osoittautui oletettua hankalammaksi työksi, samoin kuin katon sijoittaminen oikealle paikalleen. Suosittelenkin tutoriaalien huolellista lukemista niille, jotka haluavat kokeilla monimutkaisempia muotoja.


 Alla osa muurista valmiina. Takana näkyy käyttämätön kaupunginportti ja etualalla kalastajataloja joissa on katto ja teksturointi paikallaan.Talojen valmiiksi saaminen nopeutui aikaisemmasta kahdesta päivästä varastoa kohden, mutta päätin näiden jälkeen olevan parasta etten rakenna jokaista rakennusta alusta loppuun yksityiskohtiaan myöten. Piirtämiseen menisi monta kuukautta jotka olisi parempi käyttää kirjoittamiseen. Tässä vaiheessa yksityiskohtaisen näpertelyn vastustaminen alkoi kuitenkin muuttua hyvin vaikeaksi. "Yksi katto lisää..."


Otin askeleen taaksepäin ja poistin varastoistani katot. Päätös kannatti, koska alkaessani tutkimaan rakennusten sijaintia suhteessa kokonaisuuteen monet niistä vaihtoivat roolia moneen otteeseen. Päätin yksinkertaisesti värittää talot ja antaa niille summittainen korkeus niiden käyttötarkoituksen mukaan.


Tässä vaiheessa halusin vakuuttaa itselleni olevani valmis, mutta eräs ajatus ei jättänyt minua rauhaan. Tarinani ensimmäinen ja tärkein näkymä on joen vastarannalta, jossa kaupungin voi nähdä kokonaisuudessaan. Tarkoitukseni oli että kaupunki laskisi jyrkästi kohti rantaa, jolloin talot muodostaisivat moniportaiset tasanteet.

Mistä asiakseni tuleekin lausua pari varoituksen sanaa: Jos haluat rakentaa kaupungin mäelle, rakenna mäki ensin. Opin kantapään kautta kuinka paljon vähemmällä työllä olisin päässyt jos olisin seurannut tätä neuvoa. Lopputuloksestani ei tullut läheskään se dramaattinen porrastus, jota näkee kuvissa. Se on kuitenkin tyhjää parempi ja antaa minulle riittävän mielikuvan siitä, miten mäkisyys vaikuttaa katujen ulkonäköön.


 

Esikuvia todellisuudesta

Lopuksi palasin todellisuuteen, jossa lähdin etsimään valokuvia mielikuvieni täytteeksi. Jos olisin ollut viisas, olisin aloittanut googlaamalla ja siirtynyt sitten SketchUpiin, mutta en työni alussa vielä edes tiennyt, minkälaista kaupunkia olin luomassa. Tässä muutamia otteita löytämistäni kuvista.


Linkkejä:

 

Lataa SketchUp täältä

SketchUp Warehousen valmis valikoima 3D-malleja

Maaston luominen SketchUpilla

Yksinkertaisen talon luominen SketchUpilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä muut lukevat